9/21/2010

Продуктите "Стара планина"



Все още не съм опитвала тези продукти "от чисто месо". Но гледах етикетите. И видях, че единственото по което се различават от останалите е липсата на соя. Иначе пак са наблъскани с вода, лой и Е-та.
Другият аспект, който не ми харесва е цената. Разликата е в няколко процента соя, иначе разходите са едни и същи, в края на крайщата се произвеждат в същите цехове, едва ли и работните заплати са повишени. Та значи влагането на няколко процента повече месо оскъпява продукта почти със 100%? Е как стана така? 5 години съм учила счетоводство, включително и ценообразуване, но както и да го смятам, не ми излиза разходите за един от материалите да оскъпяват толкова крайният продукт.
Има и нещо друго: цената на килограм кайма "Стара планина" е между 8 и 9 лева. Без да е ясно каква част от нея е сланина. Не е ли по-добре за мен да ида в някоя месарница или по-голям магазин, да си посоча парче месо, чията цена е 7 лева и то да бъде смляно пред очите ми?
От какъв зор ще си купя колбас, на който пише 10% вода и струва 9 лева, при положение, че в месарницата до нас страхотни свински котлети се продават по 8 лева?
И последно - откъде да съм сигурна, че наблюдаващият си е отворил широко и двете очи? Все още не си купувам продуктите на мандра "Пършевица", защото повярвах на собствените си очи, а не на проверяващите от Министерството на околната среда. Защо сега да се доверя, след като не съм видяла и една дейност в България неповлияна от корупция и шуро-баджанащина.
Все пак ще си купя някой скъп и чисто месен колбас, ако не от друго, поне от любопитство. Пък и да видя дали наистина е с толкова подобрен вкус.
Макар да се съмнявам, че ще си дам парите на вятъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар